Musicalsites.nl – You’re The Top

You’re the top presentatie

bron:musicalsites

Wie kent ze nu niet de prachtige liedjes I’ve got you under my skin, Night and day en Ev’ry time we say goodbye. Veel mensen hebben mooie herinneringen aan deze liedjes, maar weet niet dat de schrijver van deze liedjes Cole Porter is. De liedjes zijn vaak gecoverd in de loop der jaren.

Youre the top foto Marloes Romeijn 28

De musical You’re on top vertelt het leven van Cole Porter (Paul Groot). Porter werd in 1891 in Indiana geboren. Naast liedjes heeft Porter ook musicals op zijn naam staan. In 1918 ontmoet Porter Linda Thomas (Marjolein Keuning) waarmee hij een jaar later trouwde. Ondanks dat Porter homoseksueel was. Het huwelijk gaf hen beiden voordelen, Porter kon de schijn van een heteroseksuele relatie ophouden en Thomas kon zich in de hogere kringen begeven.

Youre the top foto Marloes Romeijn 10

Marjolein Keuning vertelt dat Linda Thomas de motor was achter Porter zijn carrière. Zij geloofde in hem. Hij kon de rijke jongen zijn die zich amuseerde, gaf grote besloten homoseksuele feesten, zonder dat de buitenwereld dit wist. In die tijd was dit ‘not done’. Porter vond het moeilijk om discreet te blijven.

In 1937 heeft Porter een ongeluk en verbrijzelen zijn beide benen, waardoor hij in een rolstoel terecht komt. Ondanks dat blijft hij componeren. Ze verhuizen en komen uiteindelijk terecht in Hollywood waar Porter voor MGM vele filmmuziek schreef. Toen Porters homoseksualiteit bekend werd, gaan hij en Thomas enige tijd uit elkaar. Toch bleef hun ‘vriendschappelijke’ liefde totdat Thomas in 1954 overleed. In 1964 kwam uiteindelijk Porter ook te overlijden.

Youre the top foto Marloes Romeijn 8

Bijna 23 jaar geleden stond deze musical ook al op de planken in Nederland. Toen met Willem Nijholt in de rol van Cole Porter. Perry Dossett speelde toen dezelfde rol als hij ook nu weer mag vertolken, namelijk de rol van Sidney. Hij vertelt dat begin jaren negentig homoseksueel zijn een behoorlijk taboe was. Publiek liep zelfs de zaal uit volgens Perry. Tegenwoordig is dat gelukkig wel grotendeels veranderd.

You’re the top is een mooie intieme musical met een kleine cast, maar met grootse en tijdloze liedjes. Na vijf repetitieweken zal 12 januari de eerste try-out zijn en zal vervolgens de musical op 22 januari in Utrecht in première gaan.

Youre the top foto Marloes Romeijn 26

Cast
Paul Groot
Marjolein Keuning
Marcel Jonker
Nelleke Kuipers
Cheyenne Jo Boermans
Jochem Smit
Perry Dossett
Rick Sessink

Live orkest olv Ed Boekee

Foto’s en tekst: Marloes Romeijn