Theaterparadijs

Bron: Theaterparadijs

De perspresentatie van American Songbook Productions’ musical ‘You’re the Top’ vindt op 8 december plaats in het sfeervolle Hotel The Grand in Amsterdam. Een toepasselijke omgeving voor ‘The Grand’ Cole Porter, de legendarische songwriter over wiens (verborgen) leven deze bijzondere musical gaat. De voltallige cast presenteert de productie én zichzelf aan de pers en zingt drie nummers uit de musical.

Creatief producent Cor Franc vertelt dat het al jaren zijn wens was om ‘You’re the Top’ nog een keer uit te brengen. Alweer tweeëntwintig jaar geleden genoot de musical een enorm succes met Willem Nijholt in de hoofdrol als Cole Porter. Franc moest een waardige opvolger van Nijholt vinden en gelukkig blijkt Paul Groot dit te zijn. Cor Franc licht toe dat het verhaal twee kanten heeft: de buitenkant en de binnenkant van het leven van Cole Porter.

De Buitenkant
Aan de buitenkant zien we het succesvolle leven van Cole Porter, de geniale songwriter die vanaf de jaren twintig , wereldberoemde songs schreef als “I’ve got you under my skin” “Ev’ry time we say Goodbye” en de musicals “Anything Goes” “High Society” en “Kiss me Kate”. Zijn succes bereikte hiermee een ongekende hoogte. Porter ging om met de grootten der aarde, in New York, Parijs, Venetië en Hollywood had hij vele beroemde vrienden waaronder Cary Grant, Pablo Picasso en Fred Astaire. Hij stond bekend om zijn elegante kleding en hij was geestig, wereldwijs, kleurrijk en opgewekt. In Parijs ontmoette hij Linda Lee Thomas, een wereldberoemd fotomodel, waarmee Cole in 1919 in het huwelijk trad. Het was Linda die hem voortdurend aanmoedigde liedjes te schrijven.

De Binnenkant
Cole Porter combineerde het enorme succes en zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl en leidde een dubbelleven. Naast zijn verstandshuwelijk had de homofiele Porter vele affaires met mannen maar kon zichzelf niet zijn in het openbaar. Terwijl hij enorm succesvol was, groeide zijn eenzaamheid. Hij was verliefd op de Russische balletdanser Boris maar deze liefde kon niet bloeien.

In de hoofdrollen Paul Groot als Cole Porter, Marjolein Keuning als Linda Porter, Marcel Jonker als Monty Woolley, Jochem Smit als Bobby, Perry Dossett als Sydney, Rick Sessink als Boris. Ensemble: Nelleke Kuipers en Cheyenne Jo Boermans. Leuk detail is dat Perry Dossett ook in de productie van tweeëntwintig jaar geleden Sydney speelde. Hij heeft veel zin om deze mooie rol opnieuw te vertolken. Er zitten ook andere nuances in de voorstelling en meer dans dan in de vorige. Hij vindt het niet jammer dat hij de enige is van de cast van toen, Willem Nijholt en Gerrie van der Klei waren geweldig maar de chemie tussen Paul Groot en Marjolein Keuning is nu al TOP.

En zo zegt Perry, gelukkig zijn de tijden ook veranderd. Cole Porter had veelvuldig seks met donkere mannen maar het hebben van een relatie was echt taboe. Ook in de jaren negentig werd homoseksualiteit nog niet altijd
geaccepteerd in Nederland en liep het publiek soms weg tijdens de voorstelling.
You’re the Top belooft een mooie voorstelling te worden! Het geeft een wervelend beeld van Cole Porter’s levensverhaal en zijn muziek (met live orkest) en is vanaf 12 januari tot en met 12 mei te zien in de theaters. Op 22 januari is de première in de Stadschouwburg Utrecht.

terug naar nieuws