american-songbook-foundation

“When it comes to great american songs, they wrote the book”

American Songbook

is de verzamelnaam voor de duizenden songs, die zijn geschreven door fameuze componisten en tekstdichters als Cole Porter, George & Ira Gershwin, Leonard Bernstein, Oscar Hammerstein, Jerome Kern, Irving Berlin, Harold Arlen, Johnny Mercer, Richard Rodgers & Lorenz Hart.

Vanaf 1900 ontwikkelen zij in Amerika de ‘popular song’ van een eenvoudig deuntje tot een zeer geliefde en kunstzinnige uitingsvorm. Songs van een uitzonderlijk niveau, waarvan er velen eeuwigheidswaarde blijken te bezitten, vandaar de termen ‘standards’ en ‘evergreens’. Wie kent niet My Funny Valentine, Night & Day, Summertime, Fascinating Rhythm en Cheek to Cheek?

De term American Songbook wordt gebruikt als genreaanduiding en overstijgt daardoor de oude hokjesgeest van jazz, musical, easy listening, filmmuziek en de (betere) popmuziek.

Door een gevarieerdheid in muziekstijlen toe te passen kan er iedere keer een andere sfeer aan een song gegeven worden en kunnen ze in (theater)producties dramaturgisch worden ingezet. Door de tijdloze melodieën en prachtige teksten kunnen nieuwe generaties performers er een actuele uitvoering en betekenis aan geven.

In alle concepten van American Songbook staat deze Amerikaanse muziek centraal. Tevens worden songwriters en artiesten met muziekgeschiedenis, cul­tuur en tradities op een interessante en entertainende wijze met elkaar verbonden.

Deze inmiddels ‘klassieke’ Amerikaanse populaire muziek is de bakermat van onze Westerse lichte muziek.

Paul-Groot-Youre-the-Top--publiciteitsfoto-american-songbook

onze producties

archive

you’re the top

Nieuws

Paul Groot: ‘Dit wordt mijn leven na Koefnoen!’

Nadat hij eerder al schitterende voorstellingen maakte met het oeuvre van ADÈLE BLOEMENDAAL en ROBERT LONG, bestudeert hij nu het leven en werk van COLE PORTER. De voorstelling You’re the Top zal op 22 januari 2018 zijn première beleven in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het is niet de eerste keer dat You’re the Top in Nederland te zien is. In 1995 toerde de voorstelling ook al langs de vaderlandse theaters, toen met WILLEM NIJHOLT in de hoofdrol.

 Heb je Willem Nijholt destijds gezien?

,,Jazeker”, vervolgt Paul. ,,En wat zo leuk is, Willem bemoeit zich nu ook met deze nieuwe versie. Dat is natuurlijk ontzettend aardig. Vreemd is het materiaal van Cole Porter mij overigens niet. Ik heb thuis bijvoorbeeld platen van ELLA FITZGERALD met zijn songs. Heerlijke evergreens als: I’ve Got You Under My Skin, Night And Day en Ev’ry Time We Say Goodbye.

Eigenlijk is het dezelfde voorstelling die ook in 1995 was te zien. Hier en daar zal er misschien iets aangepast worden, maar ook nu gebruiken we het script van PIETER VAN DE WATERBEEMD en is de productie in handen van COR FRANC, de man die al jaren prachtige producties maak met het American Songbook. De ondertitel van de musical is: Het verborgen leven van Cole Porter. Dat verraadt al een beetje, dat er nog al wat onthuld gaat worden. Want ja, die Cole leidde immers een verborgen leven. Daar kan ik als acteur wel wat mee.”

Bron: 30 maart 2017 – De Telegraaf


youre-the-top-affiche-theater-voorstelling-american-songbook

 

You're the Top

Paul Groot over You're the Top
een trailer voor onze nieuwe productie in 2018

Sinatra 100

Een swingende concert tour in december 2016 met het Metropole Orkest.
o.a. Hadewych Minis, Greetje Kauffeld, Jon van Eerd, Matt Dusk, Ruben Hein en Tanja Kross eren Frank Sinatra op zijn 100ste verjaardag! That’s life!

Sinatra 100
a man and his music

Samenstelling: Cor Franc
Producent: Stichting Friends of the Great American Songbook