american-songbook-foundation

“When it comes to great american songs, they wrote the book”

American Songbook

is de verzamelnaam voor de duizenden songs, die zijn geschreven door fameuze componisten en tekstdichters als Cole Porter, George & Ira Gershwin, Leonard Bernstein, Oscar Hammerstein, Jerome Kern, Irving Berlin, Harold Arlen, Johnny Mercer, Richard Rodgers & Lorenz Hart.

Vanaf 1900 ontwikkelen zij in Amerika de ‘popular song’ van een eenvoudig deuntje tot een zeer geliefde en kunstzinnige uitingsvorm. Songs van een uitzonderlijk niveau, waarvan er velen eeuwigheidswaarde blijken te bezitten, vandaar de termen ‘standards’ en ‘evergreens’. Wie kent niet My Funny Valentine, Night & Day, Summertime, Fascinating Rhythm en Cheek to Cheek?

De term American Songbook wordt gebruikt als genreaanduiding en overstijgt daardoor de oude hokjesgeest van jazz, musical, easy listening, filmmuziek en de (betere) popmuziek.

Door een gevarieerdheid in muziekstijlen toe te passen kan er iedere keer een andere sfeer aan een song gegeven worden en kunnen ze in (theater)producties dramaturgisch worden ingezet. Door de tijdloze melodieën en prachtige teksten kunnen nieuwe generaties performers er een actuele uitvoering en betekenis aan geven.

In alle concepten van American Songbook staat deze Amerikaanse muziek centraal. Tevens worden songwriters en artiesten met muziekgeschiedenis, cul­tuur en tradities op een interessante en entertainende wijze met elkaar verbonden.

Deze inmiddels ‘klassieke’ Amerikaanse populaire muziek is de bakermat van onze Westerse lichte muziek.

Paul-Groot-Youre-the-Top--publiciteitsfoto-american-songbook

onze producties

archive

you’re the top

Sinatra 100

Een swingende concert tour in december 2016 met het Metropole Orkest.
o.a. Hadewych Minis, Greetje Kauffeld, Jon van Eerd, Matt Dusk, Ruben Hein en Tanja Kross eren Frank Sinatra op zijn 100ste verjaardag! That’s life!

Sinatra 100
a man and his music

Samenstelling: Cor Franc
Producent: Stichting Friends of the Great American Songbook